To moe by przeom w produkcji biopaliw. Udao si bowiem wyhodowa drode, ktre mog rwnoczenie przerabia glukoz oraz ksyloz na etanol - donosi dzisiejszy ?The Proceedings of the National Academy of Science? (PNAS).

Dokona tego zesp koreaskich badaczy pracujcy na kilku amerykaskich uniwersytetach. Szefem ekipy by prof. Yong-Su Jin z University of Illinois. Uczeni zmodyfikowali powszechnie uywany w przemyle piwowarskim i piekarniczym gatunek drody Saccharomyces cerevisiae. W naturze potrafi on przerabia glukoz na alkohol.

W ramach eksperymentu naukowcy m.in. dodali do jego DNA trzy geny z innego gatunku drody - Pichia stipitis. Dziki temu uzyskali szczep potraficy wyrabia jednoczenie alkohol z glukozy oraz ksylozy. Ten drugi cukier, zwany powszechnie cukrem drzewnym wystpuje w rolinach, a jego fermentacja od pewnego czasu bya uwaana za potencjalne rdo etanolu. Problem w tym, e do tej pory by to proces mao bardzo wydajny.

- Za kadym razem fermentacja czy to ksylozy czy celobiozy (pochodnej celulozy, skadajcej si z dwch czsteczek glukozy, przyp. red) zajmuje 48 godzin. Jeli jednak w tym samym czasie, zachodzi wspfermentacja obydwu cukrw, tak napraw podwajasz ich ilo, ktr w danym momencie przerabiasz na etanol - mwi jeden z autorw bada Suk-Jin Haz
University of Illinois.

 Oznacza to, ze dziki pracom Koreaczykw, mona bdzie znacznie szybciej i wydajniej produkowa biopaliwajeden28gru2010


Anna Piotrowska