Get Adobe Flash player

Superdrożdże w natarciu

To może być przełom w produkcji biopaliw. Udało się bowiem wyhodować drożdże, które mogą równocześnie przerabiać glukozę oraz ksylozę na etanol - donosi dzisiejszy „The Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS).

Dokonał tego zespół koreańskich badaczy pracujący na kilku amerykańskich uniwersytetach. Szefem ekipy był prof. Yong-Su Jin z University of Illinois. Uczeni zmodyfikowali powszechnie używany w przemyśle piwowarskim i piekarniczym gatunek drożdży Saccharomyces cerevisiae. W naturze potrafi on przerabiać glukozę na alkohol.

W ramach eksperymentu naukowcy m.in. dodali do jego DNA trzy geny z innego gatunku drożdży - Pichia stipitis. Dzięki temu uzyskali szczep potrafiący wyrabiać jednocześnie alkohol z glukozy oraz ksylozy. Ten drugi cukier, zwany powszechnie cukrem drzewnym występuje w roślinach, a jego fermentacja od pewnego czasu była uważana za potencjalne źródło etanolu. Problem w tym, że do tej pory był to proces mało bardzo wydajny.

- Za każdym razem fermentacja czy to ksylozy czy celobiozy (pochodnej celulozy, składającej się z dwóch cząsteczek glukozy, przyp. red) zajmuje 48 godzin. Jeśli jednak w tym samym czasie, zachodzi współfermentacja obydwu cukrów, tak naprawę podwajasz ich ilość, którą w danym momencie przerabiasz na etanol - mówi jeden z autorów badań Suk-Jin Haz
University of Illinois.

 Oznacza to, ze dzięki pracom Koreańczyków, można będzie znacznie szybciej i wydajniej produkować biopaliwajeden28gru2010


Anna Piotrowska 

CZYTAJ TAKŻE