Gatunek drody, od ktrego pochodz drode piwowarskie, przywdrowa do Europy a z Patagonii! Tego icie sensacyjnego odkrycia dokona zesp Diego Libkinda z Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medio Ambiente (INIBIOMA), o czym donosi ?Proceedings of the National Academy of Sciences?.

Od dawna byo wiadomo, e drode stosowane do produkcji piw fermentacji dolnej ? takich jak lager ? powstay z poczenia dwch gatunkw. Ale do tej pory by znany tylko jeden z nich, Saccharomyces cerevisiae. Drugi pozostawa zagadk, mimo e naukowcy opisali dotychczas okoo tysica tych grzybw. W poszukiwaniu tajemniczego przodka drody piwowarskich Jos Paulo Sampaio i Paula Gonalves z lizboskiego Universidade Nova przeczesali ca Europ ? na prno...

Dopiero rozszerzenie poszukiwa na cay wiat przynioso oczekiwany efekt. Kandydata na praprzodka dzisiejszych drody znaleziono w Ameryce Poudniowej, a cilej rzecz ujmujc ? w bukowych lasach Patagonii. Argentyczyk Diego Libkind odkry go w narolach na liciach buku. Takie narola, zwane galasami, to idealne rodowisko dla tych mikroorganizmw. Galasy s bogate w cukry proste i drode wewntrz nich s tak aktywne, e spontanicznie zaczynaj fermentowa. Kiedy licie z galasami spadaj na ziemi, tworz dywan o intensywnym zapachu... etanolu.

Nowy gatunek drody, ktry otrzyma nazw Saccharomyces eubayanus, jest z pewnoci przodkiem drody piwowarskich fermentacji dolnej ? jego genom w 99,5 proc. jest zgodny z ich genomem. Ale w jaki sposb grzyby z odlegej Patagonii przywdroway do Europy? Badacze sdz, e przybyy do nas okoo 500 lat temu, kiedy Europejczycy zaczli przemierza wody Atlantyku. Podroway jako pasaer na gap ? mogy przetrwa na kawaku drewna albo w odku muszki owocwki.

Mikroskopijny przybysz wkrtce podbi Stary Kontynent ? skrzyowa si ze swoim odlegym kuzynem, od wiekw uywanym do wyrobu chleba czy warzenia piwa. To dziki temu przypadkowi powsta lager ? prawdopodobnie najpopularniejsze piwo na wiecie ;)

Ewa Zegler-Poleska/EurekNews 2011 08 23 b