Get Adobe Flash player

Zgubione, odnalezione



Afgańskie pantery śnieżne mają się nieźle mimo polujących na nie kłusowników oraz wojen. Ich obecność odnotowano w 16 miejscach północno-wschodniej części Afganistanu – donoszą uczeni z Wildlife Conservation Society.

Pantery śnieżne (Panthera uncia), zwane też irbisami, należą do rodziny kotowatych. Mogą ważyć do 70 kilogramów. Zamieszkują wysokie partie gór Azji Centralnej. Najczęściej można je spotkać na wysokości 3-5 tysięcy m. n.p.m. Szacuje się, że jest ich ok. 4,5-7,7 tysięcy.

Do niedawna niewiele było wiadomo na temat panter śnieżnych zamieszkujących Afganistan. Wojny toczące się w tym kraju od końca lat 70. XX wieku uniemożliwiały badania ich liczebności. By dowiedzieć się nieco więcej na temat tych pięknych zwierząt, Wildlife Conservation Society zamontowało w górach automatyczne kamery, wyposażone w czujniki ruchu. Robią one zdjęcia, kiedy w ich zasięgu znajdzie się poruszający się obiekt. Dzięki temu udało się zarejestrować obecność panter w kilkunastu miejscach Korytarza Wachańskiego – wąskiego pasa gór wciśniętego między Tadżykistan a Pakistan. (Fotografia powyżej została zrobiona właśnie przez tamtejszą automatyczną kamerę).

Teoretycznie pantery są pod ochroną, ale wciąż zabija się je dla pięknych futer. By uchronić zwierzęta przed kłusownikami, WCS edukuje lokalną ludność. Szkoli także specjalnych strażników zajmujących się ściganiem złoczyńców. Strażników jest 59, a ich liczba ma jeszcze wzrosnąć.

Anna Piotrowska/EurekNews 2011_07_16_a

CZYTAJ TAKŻE