Get Adobe Flash player

Z ziemi tureckiej do węgierskiej


Węgierskie morele pochodzą bezpośrednio od odmian tureckich. Wszystko wskazuje na to, że zaczęto je uprawiać na Węgrzech mniej więcej 300 lat temu - dowodzi międzynarodowy zespół uczonych na łamach najnowszego „Journal of the American Society for Horticultural Science.”

W odkryciu prawdy o pochodzeniu słodkich tych owoców pomogły naukowcom badania genetyczne. Wiadomo było bowiem, że wszystkie znane dziś odmiany moreli wywodzą się z Chin i można wśród nich wyróżnić cztery grupy eko-geograficzne. Porównanie DNA węgierskich moreli z innymi lokalnymi odmianami dowiodło, że należą one do grupy irano-kaukaskiej, są też bardzo podobne do owoców uprawianych obecnie w Turcji.

 Wyniki najnowszych badań potwierdziły więc to, co można wyczytać w zapiskach historycznych związanych z okresem tureckiego panowania na Węgrzech. Wiadomo było, że Turcy sprowadzili z Azji Mniejszej wiele roślin oraz drzew uprawnych. Teraz wiadomo na sto procent, że morele były jednymi z nichjeden3sty2011


Anna Piotrowska

CZYTAJ TAKŻE