Drode, dziki ktrym dzi powstaje piwo i wino a take niezliczone iloci sodkich oraz sonych wypiekw, pojawiy si na arenie dziejw miliony lat temu. Ich histori udao si odtworzy szwedzkim naukowcom z uniwersytetu w Lund - o czym donosi ?Nature Communications?.

Przedmiotem bada uczonych byy dwa rodzaje drody: Saccharomyces cerevisiae i Dekkera bruxellensis. Dziaanie tych pierwszych jest nam doskonale znane - rne ich szczepy su do wypieku chleba, buek oraz wyrobu piwa. Te drugie zostay odkryte w 1904 roku w Belgii i wykorzystuje si je do produkcji tamtejszego ale.

Co ciekawe, S. cerevisae i D. bruxellensis mimo, e funkcjonoway jako niezalene gatunki przez miliony lat, w pewnym momencie w podobny sposb zmutoway, co wzmocnio ich odporno, ale umoliwio take akumulacje etanolu w obecnoci tlenu i tym samym wykorzystania go jako broni przeciwko konkurentom.

Wedug Jure Piskura z uniwersytetu w Lund, najnowsze badania wyjaniy wiele niewiadomych z dziejw ewolucji mikrofauny. Prawdopodobnie pozwol te na stworzenie nowych, doskonalszych gatunkw drody, ktre bd mogy by wykorzystane przy produkcji nie tylko wina, piwa czy chleba, ale take biopaliw2011_05_16_a

ukasz Wojnarowicz