Get Adobe Flash player

Drożdżowa ewolucja

Drożdże, dzięki którym dziś powstaje piwo i wino a także niezliczone ilości słodkich oraz słonych wypieków, pojawiły się na arenie dziejów miliony lat temu. Ich historię udało się odtworzyć szwedzkim naukowcom z uniwersytetu w Lund - o czym donosi „Nature Communications”.

Przedmiotem badań uczonych były dwa rodzaje drożdży: Saccharomyces cerevisiae i Dekkera bruxellensis. Działanie tych pierwszych jest nam doskonale znane - różne ich szczepy służą do wypieku chleba, bułek oraz wyrobu piwa. Te drugie zostały odkryte w 1904 roku w Belgii i wykorzystuje się je do produkcji tamtejszego ale.

Co ciekawe, S. cerevisae i D. bruxellensis mimo, że funkcjonowały jako niezależne gatunki przez miliony lat, w pewnym momencie w podobny sposób zmutowały, co wzmocniło ich odporność, ale umożliwiło także akumulacje etanolu w obecności tlenu i tym samym wykorzystania go jako broni przeciwko konkurentom.

Według Jure Piskura z uniwersytetu w Lund, najnowsze badania wyjaśniły wiele niewiadomych z dziejów ewolucji mikrofauny. Prawdopodobnie pozwolą też na stworzenie nowych, doskonalszych gatunków drożdży, które będą mogły być wykorzystane przy produkcji nie tylko wina, piwa czy chleba, ale także biopaliw2011_05_16_a

Łukasz Wojnarowicz

CZYTAJ TAKŻE