Get Adobe Flash player

Strach pachnie rybom… słodko

Kiedy ryba zostaje ranna, wydziela substancję informującą jej towarzyszki o zagrożeniu. Naukowcom z Singapuru udało się ustalić, że podstawowym składnikiem tego specyfiku jest siarczan chondroityny, cukier obecny w skórze ryb – donosi najnowsze „Current Biology”.


O tym, że ryby potrafią sygnalizować zagrożenie, wiadomo już od kilkudziesięciu lat. W 1938 roku austriacki naukowiec Karl von Frisch odkrył, że kiedy doznają urazu, np. na skutek ataku drapieżnika, wydzielają substancję, którą nazwał „Schreckstoff”, co w przybliżeniu oznacza „zapach strachu”. Do tej pory nie było jednak wiadomo, jaki jest skład chemiczny owego specyfiku. – Wyniki naszych badań dostarczają rozwiązania ponad 70-letniej zagadki związanej z naturą rybiego sygnału alarmowego – mówi Suresh Jesuthasan z A*Star’s Neuroscience Research Partnership i Duke-National University of Singapore.

Uczony ustalił, że kiedy ryba odniesie obrażenia, jej ciało rozpoczyna produkcję enzymów, które doprowadzają do rozłożenia skóry na części pierwsze. W ten sposób dochodzi do wyzwolenia siarczanu chondroityny będącego głównym składnikiem skóry.  Co ciekawe, eksperymenty na niewielkich rybkach akwariowych – daniach pręgowanych (Danio rerio) – dowiodły, że potrafią one wywąchać tę substancję za pomocą wyspecjalizowanego obszaru mózgu znajdującego się  w węchomózgowiu. – Być może jest tam obwód związany z różnymi aspektami odpowiedzi na strach – mówi Jesuthasan.


Odkrycie singapurskiego uczonego pozwoliło więc zidentyfikować zupełnie nową klasę substancji zapachowych, które ryby potrafią wyczuć. Dzięki temu może da się wyjaśnić, skąd się wziął ów „zapach strachu”. Jego produkcja nie przynosi bowiem korzyści pojedynczej rybie, ale niewykluczone, że jest ważna dla przetrwania całego gatunku. Zwierzęta potrafiące „wywąchać” zagrożenie mogą się przed nim ochronić. Teoria ta tłumaczy też, dlaczego ryby jednego gatunku nie reagują na substancję produkowaną przez inny. Niewykluczone, że w składzie chemicznym „zapachu strachu” uczeni znajdą subtelne różnice, które wyjaśnią to ciekawe zjawisko.


Anna Piotrowska/EurekNews.pl 2012 02 24 a


FILM: Zobacz jak ryby uciekają w popłochu przed "zapachem strachu"

CZYTAJ TAKŻE

Komentarze (1)
1piątek, 24, luty 2012 10:00
Świetny pomysł na portal, mam nadzieję, że będziecie trzymać formę :)