Get Adobe Flash player

Chipsy jak narkotyk

 

"To ju ostatni!"- obiecujemy sobie, chrupic kolejnego tustego chipsa. A po chwili... sigamy po nastpnego. Badania dowodz, e nie jest temu winna nasza saba wola, lecz fizjologiczny mechanizm sprawiajcy, e tuszcz dziaa na nas jak narkotyk - donosi "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).2011_07_05_b

Zesp Danielego Piomellego i Nicholasa DiPatrizio z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine przeprowadzi kilka niezwykle ciekawych eksperymentw na szczurach. Ich wyniki pokazuj, e pochanianie tustego jedzenia, takiego jak chipsy czy frytki, powoduje wydzielanie w organizmie naturalnych narkotykw zwanych endokannabinoidami. To zwizki podobne do substancji psychoaktywnych zawartych w marihuanie.

Gdy wkadamy "ostatniego" chipsa do ust, oddziauje on na receptory znajdujce si na jzyku. Do mzgu, a stamtd tzw. nerwem bdnym do ukadu pokarmowego, wdruje sygna, eby zacz produkcj endokannabinoidw. Zalewaj one komrki jelita, a te z kolei alarmuj orodek godu i sytoci, eby zmusi organizm do przyjcia kolejnej dawki przyjemnie tustego jedzenia. I wtedy automatycznie znowu sigamy po nastpnego chipsa czy frytk.

Skd jednak wzi si taki mechanizm? Naukowcy sdz, e to ewolucyjna pozostao po dawnych czasach. Dla dzikich zwierzt tuszcze s trudne do zdobycia, wic musz je magazynowa, zjadajc ich due iloci na raz. Dzisiaj ludzie maj pod dostatkiem jedzenia, ale stary mechanizm magazynowania tuszczu nadal dziaa - std bior si kopoty z otyoci, cukrzyc czy nawet rakiem.

Odkrycie Amerykanw moe wic pomc w walce z niepohamowanym apetytem na niezdrowe tuste jedzenie. Pozostaje tylko znale odpowiedni substancj, ktra zablokuje aktywno endokannabinoidw w ukadzie pokarmowym.

Ewa Zegler-Poleska/EurekNews

CZYTAJ TAKE

NAJNOWSZE WIDEO


projekt copy