Get Adobe Flash player

Mózg na diecie zawsze młody

Im więcej się przejadamy, tym nasz mózg szybciej się starzeje. Obniżenie ilości zjadanych kalorii sprawia jednak, że mózg pozostaje młody, a to wszystko dzięki białku o nazwie CREB1. Substancja ta może stać się podstawą leków zapewniających ludziom długowieczność - donosi dzisiejsze „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

 

 Wystarczy mniej jeść, by żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem. Już dawno zauważono, że myszy zjadające 70 proc. normalnej dawki kalorii wolniej się starzeją, nie chorują na cukrzycę, rzadziej zapadają na inne groźne schorzenia, są inteligentniejsze, mają lepszą pamięć oraz są mniej agresywne niż inne gryzonie. Wiele badań pokazało ponadto, że otyłość, oprócz upośledzania pracy innych części organizmu, spowalnia pracę mózgu, przyspiesza jego starzenie, a także zwiększa podatność na choroby typowe dla wieku starczego.


Naukowcy z rzymskiej filii Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca postanowili poszukać molekularnych zależności między dietą a dobrą kondycją mózgu. W trakcie badań na myszach odkryli, że przy zmniejszonej dawce kalorii zwiększa się w nim stężenie białka o nazwie CREB1. Zarejestrowali też, że aktywuje ono inne cząsteczki, które odpowiadają za zdrowie, dobre działanie i długowieczność mózgu. W kolejnych eksperymentach udało się wykazać, że białko to jest niezbędne w tym procesie. Kiedy wyłączono jego produkcję, zmniejszenie liczby kalorii nie miało na badane zwierzęta żadnego wpływu.

Odkrycie Włochów może doprowadzić do opracowania terapii utrzymujących mózg w dobrej kondycji aż do późnej starości.
- Mamy nadzieję, na znalezienie sposobu aktywacji CREB1, na przykład za pomocą leków – powiedział kierujący badaniem Giovambattista Pani. Zawsze można też po prostu jeść mniej. Wystarczy zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii o około 30 procent.


Marek Matacz/EurekNews.pl 2011 12 20 a

CZYTAJ TAKŻE