Czerwone wino walczy z rakiem piersi

Resweratrol - substancja obficie występująca w czerwonym winie może pomóc w walce z nowotworem piersi. Tego ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Lerner Research Institute, działającego przy Cleveland Clinic - donosi najnowsze wydanie „Cancer Letters”.

Wstępne wyniki amerykańskich uczonych są bardzo obiecujące. Resweratrol wydatnie wspomaga terapię z użyciem leku o nazwie rapamycyna. - Jest to obecnie najpopularniejszy rodzaj leczenia nowotworów – wyjaśnia dr Charis Eng – Niestety po pewnym czasie komórki rakowe uodporniają się na działanie tego specyfiku. Nasze badania laboratoryjne udowodniły, że substancja ta, wsparta działaniem resweratrolu, lepiej hamuje rozwój komórek rakowych, także tych wcześniej uodpornionych na jej działanie.
 
Źródeł resweratrolu w czerwonym winie są skórki winogron, pozostawione w moszczu na czas fermentacji. Poza barwnikiem, taninami i bogactwem smaku przekazują one winu duże ilości tej dobroczynnej substancji. Z powodu nieobecności skórek podczas maceracji, wina białe są resweratrolu pozbawione.

Jeśli kolejna, kliniczna faza badań nad nowymi lekami potwierdzi wyniki, które dr Eng i jej zespół uzyskali w laboratorium, kieliszek czerwonego wina może się stać pełnoprawnym i bardzo przyjemnym środkiem farmakologicznym dla kobiet chorych na raka piersi

Łukasz Wojnarowicz