Ryby na alergie

Alergia pokarmowa to problem dotykający coraz większe grono małych dzieci. Tymczasem francuscy naukowcy twierdzą, że można zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Wystarczy, że przyszła mama będzie w ciąży stosować dietę bogatą w odpowiednie tłuszcze – donosi „Journal of Physiology”.

 

 
Prowadzone do tej pory badania kliniczne wykazywały, że kiedy ciężarna kobieta spożywa ryby oraz suplementy zawierające olej z orzechów włoskich, zmniejsza to ryzyko wystąpienia alergii u dziecka. Mechanizm tego zjawiska pozostawał jednak nieznany. Eksperyment przeprowadzony w Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) w Rennes wykazał, że dobroczynny wpływ na dziecko ma pewna grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (n-3 PUFA) – właśnie takich, jakie znajdują się w rybach, oleju z orzechów włoskich lub siemienia lnianego. Wpływają one na sposób, w jaki kształtuje się jelito płodu.

Dzięki nim błona śluzowa staje się bardziej przepuszczalna i pozwala lepiej przechodzić do krwi bakteriom oraz nowym dla dziecka substancjom. To wywołuje odpowiedź immunologiczną organizmu  i  zwiększoną produkcje przeciwciał. W rezultacie układ odpornościowy niemowlęcia może rozwinąć się i dojrzewać dużo szybciej – co prowadzi do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia alergii pokarmowych.

To nie jedyne dobroczynne działanie ryb oraz orzechów włoskich. Z innych badań wynika, że kwasy PUFA powodują również wydłużenie się okresu ciąży, a więc i dłuższe dojrzewanie ośrodkowego  układu nerwowego dziecka. Dzięki temu maluch jest po prostu mądrzejszy. Przyszłym mamom życzymy smacznego!

Izabela Nowakowska/EurekNews 2011 09 10 a