Smakosze misnych przetworw ? uwaajcie. Ich czste spoywanie przyczynia si do rozwoju cukrzycy typu 2. O przykrej konsekwencji mioci do wdlin oraz innych misnych smakoykw donosz amerykascy naukowcy na amach ?American Journal of Clinical Nutrition?.

Uczeni z Harvard School of Public Health maj naprawd silne argumenty na poparcie tezy o szkodliwoci szynki czy bekonu. Przez 20 lat obserwowali nawyki i stan zdrowia ponad 37 tys. mczyzn, przez 28 lat grupy kobiet liczcej prawie 80 tys. i przez 14 lat innej grupy pa, ktra liczya blisko 90 tys. Uzyskane wyniki porwnali z opisanymi wczeniej badaniami. cznie wzito pod uwag 442 tys. osb, z ktrych 28 tys. zachorowao na cukrzyc typu 2.

Amerykanie uwzgldnili rne czynniki mogce wpyn na rozwj choroby. Okazao si, e czerwone miso ? woowina, wieprzowina ? jest cichym wrogiem zdrowia. Najbardziej szkodliwa jest jego przetworzona posta, zawierajca dodatkowo due iloci sodu i azotyny. Porcja 100 gram misa dziennie w nieprzetworzonej formie zwiksza ryzyko zachorowania o 19 proc., za poowa tej iloci w postaci przetworzonej (czyli np. dwa plasterki bekonu dziennie) podnosi ryzyko a o 51 proc.

Cukrzyca typu 2 staa si prawdziw zmor naszej cywilizacji. Amerykaskie Centrum
Zwalczania i Zapobiegania Chorobom uznao, e mamy ju do czynienia z jej epidemi. Choroba ta powstaje, kiedy organizm przestaje reagowa na wytwarzan w trzustce insulin. Do znanych czynnikw ryzyka nale te m.in. otyo i brak ruchu.

Dobra wiadomo jest jednak taka, e zmieniajc nawyki ywieniowe, mona znacznie zwikszy szanse zachowania zdrowia. Uczeni przekonuj, e wystarczy zastpi cz spoywanego misa bardziej bezpiecznym rdem biaka, takim jak ryby, niskotuszczowe przetwory mleczne, orzechy czy wyroby z penego ziarna.

Marek Matacz/EurekNews 2011 08 11 a