Get Adobe Flash player

Mid z kwiatw nowozelandzkich krzeww manuka ma wyjtkowe waciwoci przeciwbakteryjne. Nie tylko leczy, lecz zabezpiecza te przed rozwojem infekcji wywoywanych m.in. przez superzjadliw paeczk ropy bkitnej - wynika z bada prof. Rose Cooper z University of Wales Institute w Cardiff.

Antybakteryjne waciwoci miodu robionego przez pszczoy z nektaru kwiatw krzewu manuka - Leptospermum scoparium - s od lat powszechnie znane. Nie wiadomo byo jednak, w jaki sposb dziaaj zawarte w nim substancje.  Zesp prof. Cooper postanowi to zbada. Na celowniku uczonych znalazy si trzy rodzaje bakterii powodujcej cikie i trudno poddajce si leczeniu infekcje: paeczka ropy bkitnej, streptokoki z grupy A (paciorkowiec ropny) oraz gronkowiec zocisty odporny na metycylin (MRSA).

Okazao si, e w przypadku paeczki ropy bkitnej oraz streptokokw zawarte w miodzie substancje utrudniaj przyczepienie si bakterii do tkanek. Na powierzchni mikrobw znajduj si bowiem tzw. fimbrie, czyli rzski, ktre przylegaj do receptorw ludzkich komrek i w ten sposb otwieraj sobie drog do zakaenia organizmu.

Co ciekawe, wedug obserwacji uczonych, zastosowanie miodu utrudnia take tworzenie przez chorobotwrcze bakterie specjalnych biofilmw (warstewek), ktre chroni mikroby przed dziaaniem antybiotykw.

W przypadku infekcji gronkowcem zocistym naukowcy zawayli podobne zjawisko: zastosowanie miodu sprawia, e bakterie staj si bardziej wraliwe na dziaanie lekw i szybciej gin.

Wedug prof. Cooper, badania jej zespou powinny przekona lekarzy do uywania miodu manuka podczas terapii antybiotykowych. Zwaszcza, e z roku na rok zwiksza si odporno bakterii na leki

Anna Piotrowska

CZYTAJ TAKE

NAJNOWSZE WIDEO


projekt copy