Zielenina to samo zdrowie!

Chcesz by zdrowy? Jedz brokuy, kapust czy szpinak! Jeli w diecie zabraknie zielonych warzyw, nie pomoe nawet najwiksza paczka rutinoscorbinu. O zbawiennym wpywie zieleniny na odporno organizmu informuje czasopismo medyczne ?Cell?.

 

Wewntrznabonkowe limfocyty (IEL) s wszdzie tam, gdzie w pierwszej kolejnoci moe zaatakowa wrg. Osaniaj powierzchnie ciaa najbardziej naraone na kontakt z czynnikami zewntrznymi ? skr i jelita. Dodatkowo pomagaj w gojeniu ran. Ich liczba regulowana jest przez wystpujcy na powierzchni komrki receptor wglowodorw arylowych (AhR). Z kolei ilo receptorw zaley od obecnoci w organizmie pewnego skadnika. Jeli go zabraknie, liczba limfocytw spada, a to z kolei powoduje zaamanie odpornoci. Mona jednak dostarczy ten skadnik, jedzc zielone warzywa: kapust, saat, szpinak czy brokuy.

Dowodzi tego eksperyment przeprowadzony przez naukowcw z Babraham Institute w Cambridge. Kierujcy badaniem Marc Veldhoen sprawdza wpyw diety na odporno myszy. Na dwa do trzech tygodni pozbawi zwierztka zieleniny. Okazao si, e okoo 80 proc. komrek ochronnych znikno. W tym czasie gryzonie byy duo bardziej podatne na atak chorobotwrczych mikroorganizmw, a ich rany nie chciay si goi.


Veldhoen ma nadziej, e jego odkryciem zainteresuje si rodowisko medyczne. Badacz podkrela to, e niektre objawy obserwowane u myszy s bardzo podobne do tych, ktre wystpuj u pacjentw z chorobami zapalnymi jelit.


Izabela Nowakowska/EurekNews.pl 2011 10 14 d

Komentarze (1)
1środa, 19, październik 2011 17:55
Dzisiaj zjadem pomidor, papryk, po i kapust czerwon, przedtem podsmayem, aby l;istki przeyy troch stresu - czy tak jest OK?
Komentarze (1)
1środa, 19, październik 2011 17:55
Dzisiaj zjadem pomidor, papryk, po i kapust czerwon, przedtem podsmayem, aby l;istki przeyy troch stresu - czy tak jest OK?