Get Adobe Flash player

Zielenina to samo zdrowie!

Chcesz być zdrowy? Jedz brokuły, kapustę czy szpinak! Jeśli w diecie zabraknie zielonych warzyw, nie pomoże nawet największa paczka rutinoscorbinu. O zbawiennym wpływie zieleniny na odporność organizmu informuje czasopismo medyczne „Cell″.

 

Wewnątrznabłonkowe limfocyty (IEL) są wszędzie tam, gdzie w pierwszej kolejności może zaatakować wróg. Osłaniają powierzchnie ciała najbardziej narażone na kontakt z czynnikami zewnętrznymi – skórę i jelita. Dodatkowo pomagają w gojeniu ran. Ich liczba regulowana jest przez występujący na powierzchni komórki receptor węglowodorów arylowych (AhR). Z kolei ilość receptorów zależy od obecności w organizmie pewnego składnika. Jeśli go zabraknie, liczba limfocytów spada, a to z kolei powoduje załamanie odporności. Można jednak dostarczyć ten składnik, jedząc zielone warzywa: kapustę, sałatę, szpinak czy brokuły.

Dowodzi tego eksperyment przeprowadzony przez naukowców z Babraham Institute w Cambridge. Kierujący badaniem Marc Veldhoen sprawdzał wpływ diety na odporność myszy. Na dwa do trzech tygodni pozbawił zwierzątka zieleniny. Okazało się, że około 80 proc. komórek ochronnych zniknęło. W tym czasie gryzonie były dużo bardziej podatne na atak chorobotwórczych mikroorganizmów, a ich rany nie chciały się goić.


Veldhoen ma nadzieję, że jego odkryciem zainteresuje się środowisko medyczne. Badacz podkreśla to, że niektóre objawy obserwowane u myszy są bardzo podobne do tych, które występują u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.


Izabela Nowakowska/EurekNews.pl 2011 10 14 d

CZYTAJ TAKŻE

Komentarze (1)
1środa, 19, październik 2011 17:55
Dzisiaj zjadłem pomidor, paprykę, po i kapustę czerwoną, przedtem podsmażyłem, aby l;istki przeżyły trochę stresu - czy tak jest OK?