Czekolada i wino na Walentynki

Chcesz, by twoja ukochana osoba żyła długo i zdrowo? Podaruj jej na Walentynki ciemną czekoladę oraz czerwone wino - radzi Susan Ofria z amerykańskiego Gottlieb Memorial Hospital w Chicago.

Obydwa te produkty zawierają bowiem spore ilości resweratrolu, bardzo silnego przeciwutleniacza, który m.in. obniża poziom cukru we krwi, a więc jest dobry dla naszego zdrowia. Ponadto czerwone wino obfituje w inne zdrowe antyoksydanty - katechiny działające korzystnie na poziom dobrego cholesterolu w naszych organizmach.

A oto osiem sposobów na wyrażenie uczucia przy pomocy zdrowego jedzenia według dr. Susan Ofria:

  1. Czerwone wino: niezależnie od tego czy to merlot czy shiraz zawiera resweratrol i katechiny
  2. Ciemna czekolada: musi zawierać co najmniej 70 procent kakao, jest wtedy znakomitym źródłem resweratrolu oraz innych przeciwutleniaczy - flawonoidów usuwających z naszych organizmów szkodliwe wolne rodniki.
  3. Tuńczyk lub łosoś: znakomite źródło kwasów tłuszczowych omega-3 wykazujących m.in. działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniających starzenie się organizmu.
  4. Nasiona lnu (siemię lniane): znakomite źródło kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika oraz fitoestrogenów łagodzących objawy menopauzy.
  5. Płatki owsiane: zrobiona z nich poranna owsianka czy deser są znakomitym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz potasu.
  6. Czarna lub brązowa fasola: zawiera witaminy z grupy B, magnez - łagodzący objawy stresu, kwasy tłuszczowe omega-3, wapno i błonnik
  7. Orzechy włoskie i migdały: zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, magnez oraz zdrowe dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe.
  8. Jagody, żurawina, maliny i truskawki: znakomite źródło beta karotenu - prowitaminy A, wykazującej silne działanie przeciwutleniające, zawierają także dobrą dla naszych oczu luteinę, witaminę C, potas i błonnik2011_02_14a

    Anna Piotrowska