To moe by zaskoczenie dla wszystkich dietetykw. Wyniki bada opublikowanych wanie w ?Chemistry Central Journal? dowodz bowiem, e zawarto przeciwutleniaczy w proszku kakaowym jest wiksza ni w sproszkowanych owocach.

W ramach bada skupiono si na polifenolach i flawonoidach.S to bardzo silne przeciwutleniacze, ktre dziaaj przeciwrakowo, chroni nasze organizmy przed negatywnymi skutkami zabjczego stresu oksydacyjnego. Okazao si, e porwnujc gram do grama proszek kakaowy (powstajcy po wyciniciu tuszczu z nasion kakao) oraz sproszkowane owoce, ta pierwsza substancja wygrywa, zostawiajc drug daleko w tyle (niezalenie od rodzaju owocw).

Podobnie sytuacja si miaa si w przypadku porwnania iloci polifenoli i flawonoidw zawartych w porcji ciemnej czekolady, kakao, gorcej czekolady oraz sokw owocowych. I w tym przypadku ciemna czekolada znajdowaa si na szczycie zestawienia2011_02_07b

Anna Piotrowska