Get Adobe Flash player

Czekolada zdrowsza niż owoce

To może być zaskoczenie dla wszystkich dietetyków. Wyniki badań opublikowanych właśnie w „Chemistry Central Journal” dowodzą bowiem, że zawartość przeciwutleniaczy w proszku kakaowym jest większa niż w sproszkowanych owocach.

W ramach badań skupiono się na polifenolach i flawonoidach.Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które działają przeciwrakowo, chronią nasze organizmy przed negatywnymi skutkami zabójczego stresu oksydacyjnego. Okazało się, że porównując gram do grama proszek kakaowy (powstający po wyciśnięciu tłuszczu z nasion kakao) oraz sproszkowane owoce, ta pierwsza substancja wygrywa, zostawiając drugą daleko w tyle (niezależnie od rodzaju owoców).

Podobnie sytuacja się miała się w przypadku porównania ilości polifenoli i flawonoidów zawartych w porcji ciemnej czekolady, kakao, gorącej czekolady oraz soków owocowych. I w tym przypadku ciemna czekolada znajdowała się na szczycie zestawienia2011_02_07b

Anna Piotrowska

CZYTAJ TAKŻE