Get Adobe Flash player

Uważaj na dietetyczny jogurt

Spodziewasz się dziecka – odstaw jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu. Jak odkryli amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, ich spożywanie przez kobiety w ciąży może prowadzić do astmy oraz chorób alergicznych u maluchów.

 

Uczeni chcieli sprawdzić, czy kwasy tłuszczowe w produktach mlecznych mogą zapobiegać rozwojowi chorób alergicznych u dzieci. Dlatego obserwowali spożycie mleka i pokarmów mlecznych u kobiet w ciąży, a potem śledzili występowanie tych zaburzeń zdrowia u urodzonych przez nie maluchów.

Badania wykazały, że picie mleka nie szkodzi przyszłym mamom ani ich
potomstwu. Jednak kobiety jedzące w ciąży jogurty niskotłuszczowe 1,6 razy częściej niż reszta rodziły dzieci, u których diagnozowano astmę przed 7 rokiem życia. Co więcej, ich pociechy częściej miewały też alergiczny nieżyt nosa czy wczesne objawy astmy. Według naukowców za choroby maluchów mogą być odpowiedzialne składniki obniżające zawartość tłuszczu w jogurtach.


– To pierwsze tego typu badania próbujące powiązać jedzenie produktów niskotłuszczowych
przez matki ze zwiększeniem ryzyka zachorowalności na astmę lub alergicznego nieżytu nosa u maleństw. Wyniki, które osiągnęliśmy, mogą być punktem wyjścia do dalszych testów. Należy upewnić się, czy to składnik zmniejszający zawartość tłuszczu w jogurcie wpływa na zdrowie dzieci, czy też kluczowe są ogólne nawyki żywieniowe albo styl życia osób jedzących ten jogurt – zaznacza Ekaterina Maslova z Harvard School of Public Health.

 

Magdalena Mips/EurekNews 2011 09 19 b

CZYTAJ TAKŻE