Get Adobe Flash player

Na serce - czekolada

 

Uczeni potwierdzaj: czekolada to samo zdrowie. Gorzka, mleczna, w batoniku albo pitna ? w kadej postaci zmniejsza o 1/3 ryzyko chorb serca. O zaletach tego smakoyku dyskutowano na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Paryu.

wiatowa Organizacja Zdrowia szacuje, e do 2030 roku a 23,6 mln ludzi na caym wiecie umrze z powodu chorb serca. W profilaktyce tych schorze najwaniejszy jest aktywny styl ycia i odpowiednia dieta. I cho zasady zdrowego odywiania ograniczaj spoywanie sodyczy do minimum, to wkrtce moe si okaza, e znajdzie si w nich wyjtek... dla czekolady. Ju wczeniej byo wiadomo, e zawarte w niej przeciwutleniacze maj korzystny wpyw na nasze zdrowie, ale dopiero zesp dr. Oscara Franco z uniwersytetu w Cambridge dowid tego na tak duej prbie badawczej.

Naukowcy przeanalizowali bowiem wyniki siedmiu wczeniejszych bada, ktre w sumie objy ponad 100 000 osb. Dla kadego z nich porwnali grup, ktra jada najwicej czekolady, z grup, ktra jada jej najmniej. W piciu przypadkach wykazano, e czekoladowe asuchy rzadziej zapaday na choroby serca ? wrd nich byo a 37 proc. mniej zachorowa na chorob wiecow i 29 proc. mniej zawaw.

Co ciekawe, pozytywny wpyw czekolady by niezaleny od jej rodzaju i postaci, w jakiej j spoywano. Oczywicie nie oznacza to, e moemy bezkarnie si objada pralinkami i batonikami, a potem popija je czekolad na gorco. Jedna tabliczka czekolady to a 500 kalorii, a za wikszo z nich odpowiadaj niezdrowe cukry i tuszcze, ktre w nadmiarze powoduj otyo, cukrzyc i... choroby serca. Czekoladomaniacy pamitajcie: rozsdek nade wszystko.

Ewa Zegler-Poleska/EurekNews 2011 08 29 b

 

 

CZYTAJ TAKE

NAJNOWSZE WIDEO


projekt copy