Get Adobe Flash player

Daj dziecku wolność wyboru

Twój maluch odmawia jedzenia marchewki? Nie rozpaczaj, bo jest na to metoda. Dzieci, którym samodzielnie pozwala się wybrać warzywa na obiad, jedzą ich znacznie więcej niż rówieśnicy pozbawieni możliwości podjęcia takiej decyzji - twierdzą hiszpańscy naukowcy z Universidad de Granada.

Uczeni przeprowadzili prosty eksperyment na grupie około 150 uczniów szkół publicznych w Granadzie. Dzieci miały poniżej 6 lat i zamiast ustalonej odgórnie porcji, same mogły wybierać, jakie warzywa chcą jeść podczas kolejnych posiłków. Ten prosty gest sprawił, że
spożycie jarzyn wzrosło o około 80 proc. Dzieciaki zjadały ich średnio aż o 40 gramów więcej, co według uczonych było całkiem niezłym wynikiem.

Ponadto udało się ustalić, że maluchy zdecydowanie unikają szpinaku, kapusty, cebuli, brokułów i boćwiny. Badacze sądzą, iż dzieje się tak dlatego, że są one nadwrażliwe na gorycz wapnia i glukozynolanów - substancji zawartych w tych warzywach. Jest to o tyle ciekawe, jako że i wapń potrzebny do budowy kości i glukozynolany - mające działanie
antynowotworowe, byłyby dla dzieci bardzo zdrowe. Być może kolejne badania pomogą ustalić, dlaczego organizmy maluchów odrzucają tak ważne dla nich składniki2011_06_06_b

Izabela Nowakowska

CZYTAJ TAKŻE