Kmin na zdrowie

Kmin czarny - przyprawa uywana powszechnie w kuchni hinduskiej - dziki wysokiej zawartoci przeciwutleniaczy moe zapobiega starzeniu - wynika z bada opublikowanych przez naukowcw z indyjskiego Central Food Technological Research Institute.

Kmin czarny jest szeroko stosowany w tradycyjnej hinduskiej medycynie - dziaa przeciwpasoytniczo, bakteriobjczo, przeciwblowo oraz przeciwgorczkowo. Leczy si nim najrniejsze choroby - od bielactwa po hiperglikemi. Nowe badania pokazuj, e ta niepozorna rolinka moe nawet wicej - przeciwdziaa starzeniu.

Jak to moliwe? W naszych organizmach podczas przemian metabolicznych powstaj reaktywne formy tlenu, znane najczciej jako wolne rodniki. Zbyt due ich stenie moe przyczynia si do powstania miadycy, raka czy chorb neurodegeneracyjnych, a take powoduje starzenie si organizmu.

Tym niekorzystnym zmianom zapobiegaj antyoksydanty, ktre redukuj stenie wolnych rodnikw. Antyoksydantami s midzy innymi polifenole - a tych, jak si okazuje, kmin czarny zawiera wyjtkowo duo.

Przeprowadzone przez badaczy testy biologiczne i biochemiczne wykazay, e substancje zawarte w nasionach kminu czarnego mog zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom cian komrek oraz DNA. Nawet wic jeli nie lubimy indyjskiej kuchni, warto sprbowa przynajmniej tej jednej przyprawy!2011_05_20_a

Ewa Zegler-Poleska

Komentarze (1)
1wtorek, 28, maj 2013 11:18
warto o czarnym kminie poczyta tutaj http://leczniczeziola.pl/655/czarny-kmin
Komentarze (1)
1wtorek, 28, maj 2013 11:18
warto o czarnym kminie poczyta tutaj http://leczniczeziola.pl/655/czarny-kmin