Get Adobe Flash player

Truskawki dobre na pamięć

Bogate w przeciwutleniacze z grupy flawonoidów truskawki skutecznie walczą ze starzeniem się mózgu: opóźniają wystąpienie zaburzeń pamięci oraz problemów z kojarzeniem faktów. Równie silnie działają te same substancje zawarte w jagodach – donoszą na łamach „Annals of Neurology” amerykańscy badacze.


Zarówno truskawki, jak i jagody zawierają antocyjanidyny – barwniki z grupy flawonoidów, które nie tylko nadają owocom kolor, lecz także skutecznie walczą z upływem czasu. Badania prowadzone wcześniej na zwierzętach lub małych grupach ochotników dowodziły bowiem, że substancje te mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie pamięci czy ogólnie pracę mózgu u osób starszych. Na ile owe wstępne ustalenia są wiarygodne, postanowiła sprawdzić dr Elizabeth Devore z Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard Medical School w Bostonie.

Uczona posłużyła się danymi z Nurses’ Health Study – wielkiego programu badawczego, w ramach którego od 1976 roku śledzone jest zdrowie ponad 120 tysięcy amerykańskich pielęgniarek. Z tej grupy dr Devore udało się wyodrębnić ponad 16 tys. starszych kobiet, które w latach 1995-2001 co dwa lata pytano o to, jak się czują i co jedzą. Średnia wieku tych pań wynosiła 74 lata.


Okazało się, że te, które regularnie jadły truskawki lub jagody, były w znacznie lepszej kondycji intelektualnej niż reszta. Średnio 2,5 roku później niż u innych dawało się u nich zaobserwować zaburzenia poznawcze – kłopoty z pamięcią, nagłą dezorientację, problemy ze zrozumieniem trudniejszych zagadnień.

Dowodzi to, że warto mamie czy babci regularnie kupować truskawki lub jagody, zwłaszcza że niedługo rozpocznie się na nie sezon...  Samemu też nie zawadzi ich spróbować. Wiele wskazuje, iż antocyjanidyny u każdego wpływają pozytywnie na pracę mózgu. A w tym przypadku zapobieganie późniejszym problemom to po prostu pyszna przyjemność.


Piotr Burchardt/EurekNews.pl 2012 04 26 a

CZYTAJ TAKŻE