Get Adobe Flash player

Nadmiar promili a rak trzustki

Spożywanie wysokoprocentowego alkoholu znacznie zwiększa ryzyko śmierci na raka trzustki – donoszą na łamach „Archives of Internal Medicine” uczeni pod kierunkiem Susan M. Gapstur z American Cancer Society . Dla zdrowia niebezpieczne są już 3 kieliszki wódki czy whisky dziennie.

Jak do tej pory, spożywania wysokoprocentowego alkoholu nie łączono z rakiem trzustki. Naukowcy byli jednak zgodni, że powoduje ono szereg innych nowotworów, na przykład raka piersi. Wieloletnie obserwacje wykazały jednak, że w przypadku mężczyzn picie ponad 3, a w przypadku kobiet 4 kieliszków wódki znacznie zwiększa ryzyko śmierci z powodu nowotworu trzustki.

Co ciekawe, picie wysokoprocentowego alkoholu wiąże się z podwyższonym prawdopodobieństwem śmierci zarówno w grupie palaczy, jak i osób niepalących. W przypadku niepalących, przy konsumpcji ponad 3 kieliszków dziennie, ryzyko wzrasta o 36 proc. i 16 proc. w przypadku osób, które palą. Zależność ta nie sprawdza się w odniesieniu do piwa czy wina.

Wyniki badań dr. Susan M. Gapstur stanowią koronny dowód na to, że picie wódki czy whisky wpływa na stan ludzkiej trzustki. Być może pomogą one zmniejszyć liczbę osób chorujących na nowotwór tego organu. Współcześnie, rak trzustki jest jedną z częstszych przyczyn śmierci wśród dorosłych - w Polsce umiera na niego ok. 5 proc. wszystkich chorujących na nowotwory2011_03_16_a

Dominika Jędrzejczyk

CZYTAJ TAKŻE

Komentarze (1)
1wtorek, 02, sierpień 2011 06:32
a ja zrobiłam test na http://tojefura.com . Czy to dobra metoda,każdy może się przecież przekonać.Dla mnie każda nowa metoda wykrywania raka jest warta bliższego poznania.przecież ważne jest działanie,a nie bezczynne czekanie na koniec...