Piwo dawnych Galów

W przeciwieństwie do dzisiejszych Francuzów, starożytni celtyccy mieszkańcy Galii zamiast wina woleli piwo. Każda z rodzin warzyła złocisty trunek na swoje potrzeby - dowodzą wyniki wykopalisk przeprowadzonych w prowansalskiej miejscowości Roquepertuse.

Specjaliści pod kierunkiem Laurenta Bouby z CNRS - Centre de Bio-Archeologie et d'Ecology w Montepellier analizowali próbki gleby oraz zawartości naczyń zebrane w trakcie wykopalisk w latach 90. XX wieku. Materiał pochodził z celtyckiego domostwa z V wieku p.n.e.

Okazało się, że we wszystkich próbkach zespół Bouby’ego znalazł skiełkowane ziarna jęczmienia, używane do produkcji piwa. Na podstawie znalezisk z chaty, uczeni odtworzyli cały proces warzenia złocistego trunku. Najpierw ziarna były namaczane w glinianych naczyniach, po czym rozkładane na specjalnie przygotowanej podłodze, by tam skiełkowały. Potem, suszono je w piecyku, a następnie rozcierano, by w glinianych naczyniach przygotowywać zaczyn. Takie piwo nie miało zapewne więcej niż 2-3 procent alkoholu.

Jak podkreśla zespół Bouby’ego na łamach „Human Ecology”, wśród galijskich Celtów warzenie piwa było tradycją przekazywaną przez setki lat z pokolenia na pokolenie. Uprawy winorośli Galowie nauczyli się dopiero od Greków, których pierwsze kolonie np. Massalia, (Marsylia) zostały założone na południu dzisiejszej Francji, około 600 roku p.n.e2011_06_15_c

Anna Piotrowska

Komentarze (1)
1środa, 15, czerwiec 2011 20:00
Artykuł na ten temat ukazał się dziś na stronie BBC :) Brawo!

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13776499
Komentarze (1)
1środa, 15, czerwiec 2011 20:00
Artykuł na ten temat ukazał się dziś na stronie BBC :) Brawo!

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13776499