Get Adobe Flash player

W przeciwiestwie do dzisiejszych Francuzw, staroytni celtyccy mieszkacy Galii zamiast wina woleli piwo. Kada z rodzin warzya zocisty trunek na swoje potrzeby - dowodz wyniki wykopalisk przeprowadzonych w prowansalskiej miejscowoci Roquepertuse.

Specjalici pod kierunkiem Laurenta Bouby z CNRS - Centre de Bio-Archeologie et d'Ecology w Montepellier analizowali prbki gleby oraz zawartoci naczy zebrane w trakcie wykopalisk w latach 90. XX wieku. Materia pochodzi z celtyckiego domostwa z V wieku p.n.e.

Okazao si, e we wszystkich prbkach zesp Bouby?ego znalaz skiekowane ziarna jczmienia, uywane do produkcji piwa. Na podstawie znalezisk z chaty, uczeni odtworzyli cay proces warzenia zocistego trunku. Najpierw ziarna byy namaczane w glinianych naczyniach, po czym rozkadane na specjalnie przygotowanej pododze, by tam skiekoway. Potem, suszono je w piecyku, a nastpnie rozcierano, by w glinianych naczyniach przygotowywa zaczyn. Takie piwo nie miao zapewne wicej ni 2-3 procent alkoholu.

Jak podkrela zesp Bouby?ego na amach ?Human Ecology?, wrd galijskich Celtw warzenie piwa byo tradycj przekazywan przez setki lat z pokolenia na pokolenie. Uprawy winoroli Galowie nauczyli si dopiero od Grekw, ktrych pierwsze kolonie np. Massalia, (Marsylia) zostay zaoone na poudniu dzisiejszej Francji, okoo 600 roku p.n.e2011_06_15_c

Anna Piotrowska

CZYTAJ TAKE

Komentarze (1)
1środa, 15, czerwiec 2011 20:00
Artyku na ten temat ukaza si dzi na stronie BBC :) Brawo!

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13776499

NAJNOWSZE WIDEO


projekt copy